Programmadoelstelling

Velsen is een sociale en vitale samenleving waarin inwoners zelf regie hebben over hun leven, elkaar bijstaan en waar nodig de gemeente ondersteuning biedt.

Uitgangspunten voor dit programma

Een sociale, vitale en sterke samenleving
Alles wat Velsen doet in het sociaal domein is bedoeld om de eigen kracht van inwoners te versterken. Sommigen hebben om uiteenlopende redenen extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van hulp bij het vinden van werk en een uitkering. Anderen hebben baat bij activiteiten die in het buurthuis worden georganiseerd. Een brugklasser die weerbaarder wil zijn, kan bij verschillende organisaties terecht voor cursussen speciaal voor deze leeftijdsgroep. Velsen biedt in samenwerking met talloze partners een breed palet aan dienstverlening om deze mensen in positie te brengen.

Sociale samenhang - aandacht voor kwetsbare groepen
Velsen ziet sociale samenhang in de samenleving als speerpunt, vooral als het gaat over het omgaan met en het erkennen van kwetsbare doelgroepen. Want hoe groter de sociale samenhang, des te beter zij door medebewoners worden geholpen als dat nodig is. Daarbij vindt Velsen het belangrijk dat mogelijke problemen vroeg worden gesignaleerd, zodat wordt voorkomen dat deze problemen verergeren of dat de sociale samenhang onder druk komt te staan. Velsen besteedt aandacht aan specifieke doelgroepen zoals bijvoorbeeld statushouders, verwarde personen en dementerenden.

Actief zijn
‘Iedereen doet mee naar vermogen’ – dat is een belangrijk uitgangspunt van de gemeente. Velsen helpt inwoners die daar een steuntje in de rug bij nodig hebben. Dat geldt dus ook voor het terrein van arbeid, al dan niet betaald. Wie (tijdelijk) niet kan werken, wordt geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt staan begeleidingstrajecten klaar. Van hen wordt een actieve bijdrage verwacht. Waar mogelijk wordt verbinding gezocht met andere terreinen.

Eigen mogelijkheden voorop
De eigen verantwoordelijkheid van mensen staat centraal. Mensen zorgen voor zichzelf, willen elkaar helpen en voor elkaar zorgen. Als dat onvoldoende lukt, biedt de gemeente algemene voorzieningen die voor iedereen toegankelijk zijn, of voor geïndiceerde voorzieningen. Participatie en zelfredzaamheid zijn belangrijke begrippen die op alle terreinen van het sociaal domein van toepassing zijn. Wie ondersteuning nodig heeft, moet die makkelijk kunnen vinden. De Sociale Wijkteams zijn hiervoor een belangrijk instrument.

Optimale ontwikkeling
Velsen vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen en ontplooien. Preventie, tijdige ondersteuning en versterking van eigen kracht van jeugdigen en hun ouders staan daarin centraal. Onderwijs speelt daar een belangrijke rol in. Het streven is dat kinderen een doorgaande leer- en ontwikkellijn volgen, oftewel dat leerstof en de onderwijsresultaten van elkaar opvolgende schooltypen goed op elkaar aansluiten. De basis daarvoor wordt gelegd in de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) om (taal) achterstanden bij jonge kinderen te voorkomen. De leerlijn loopt door van primair naar vervolgonderwijs, Mbo en Hbo.

Ook door middel van ons armoedebeleid zorgen wij dat alle kinderen mee blijven doen en geen achterstand oplopen in hun ontwikkeling. Velsen spant zich in om alle betrokken partijen hierin met elkaar te verbinden en tot actie aan te zetten. Waar dat wettelijk wordt vereist, treedt de gemeente op als regisseur, zoals richting CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) en in de lokaal educatieve agenda.

Naar meer passende en samenhangende ondersteuning
De gemeente heeft er in het Sociaal Domein extra taken bijgekregen. Deze taken overlappen vaak, maar zijn nog niet altijd logisch met elkaar verbonden. Hierdoor kan het zijn dat de ondersteuning niet helemaal past bij wat echt nodig is. Daarom is een nieuwe kijk op het Sociaal Domein nodig. Door middel van proeven kunnen we onderzoeken hoe we de dienstverlening slimmer en efficiënter kunnen organiseren. In 2017 is een aantal proeven gestart zoals:
• Extra begeleiding van 16 – 18 jarigen naar betaald werk of dagbesteding;
• Aansluiting van kunst en cultuur op het sociaal domein;
• ‘Bewegen op recept’: onder andere huisartsen en fysiotherapeuten die patiënten in contact brengen met sportverenigingen die passende beweging kunnen aanbieden.
Een aantal pilots staan toegelicht in dit jaarverslag. Velsen heeft het innovatiebudget Sociaal domein in het leven geroepen om de proeven te bekostigen.

Ook heeft de organisatie een slag gemaakt naar een meer samenhangende dienstverlening volgens het principe van één huishouden, één plan, één regisseur. Er is gestart met het werken vanuit maatschappelijke opgaven/vraagstukken. Actuele problemen in de samenleving staan centraal. Vanuit verschillende disciplines (bijvoorbeeld jeugd, onderwijs, schuldhulpverlening en bijstand) wordt gekeken hoe het probleem kan worden aangepakt.