Programmadoelstelling

Het houden/creëren van een aantrekkelijke woon- en leefomgeving.

De gemeente heeft de zorg voor het functioneren van de openbare ruimte en voor het rentmeesterschap van de bijbehorende kapitaalgoederen. Dit gebeurt door zo efficiënt en effectief mogelijk (integraal) de openbare ruimte te beheren.

Om de openbare ruimte goed planmatig te kunnen beheren (schoon, heel, veilig en sociaal) wordt gebruik gemaakt van beheersoftware. Grofweg kunnen daarin worden onderscheiden: wegen, groen, speelvoorzieningen, water, openbare verlichting en kunstwerken. Op vrijwel elk van deze gebieden is het gewenste kwaliteitsniveau vertaald naar gebudgetteerde onderhoudsprogramma’s.
Om vast te stellen of de burger tevreden is over de kwaliteit in de openbare ruimte worden waar mogelijk objectieve criteria gehanteerd. De resultaten uit de leefbaarheidsmonitor zijn ook een goede indicatie van die tevredenheid. Voor specifieke onderwerpen wordt gebruik gemaakt van het instrument Burgerpanel.
De uitdaging is om binnen de vastgestelde budgetten de kwaliteit van de openbare ruimte zo goed mogelijk in stand te houden.

Uitgangspunten voor dit programma

Velsen moet aantrekkelijk zijn om je in te bewegen. Dit bereiken en waarborgen lijkt vaak alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente te zijn, terwijl de openbare ruimte van ons allemaal is. Het college heeft de wettelijke taak om de ruimte in te richten en te beheren. De manier waarop de gemeente dat doet en tot welk kwaliteitsniveau is eigen beleid. Ten aanzien van participatie: inwoners en partners zoals woningcorporaties dragen mede verantwoordelijkheid voor een schone, hele, veilige en sociale openbare ruimte. De gemeente treedt daarbij coördinerend en ondersteunend op. Waar het om feitelijk fysieke inrichting gaat, voert de gemeente ook uit.

Een goede kwaliteit van de openbare ruimte draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving. Dat is ook de bijdrage van het programma Openbare ruimte aan de prioriteit Interessant IJmuiden in de Strategische agenda. De herinrichting van de Lange Nieuwstraat is hier een voorbeeld van. Bovendien is een goede bereikbaarheid een randvoorwaarde voor de aantrekkelijkheid en economische ontwikkeling van Velsen; het is daarmee onderdeel van het fundament voor de Visie op Velsen. Met gerichte doorstromingsmaatregelen voor de bus en met de realisatie van het HOV/R-Net geven we de bereikbaarheid per openbaar vervoer een belangrijke impuls.

Contextomschrijving

De openbare ruimte is belangrijk voor mensen: men gebruikt deze bijna dagelijks en het biedt voorzieningen voor activiteiten. Voor de beleving van de woonomgeving speelt de openbare ruimte een grote rol. De mate waarin de openbare ruimte schoon, heel en veilig en sociaal is, bepaalt voor een belangrijk deel hoe mensen hun woonomgeving waarderen. Om deze redenen worden bewoners en andere belanghebbenden in een vroeg stadium betrokken indien er ingrepen gedaan worden bij de (her)inrichting van de openbare ruimte. Velsen zoekt de samenwerking met hen, met wijkplatforms en omwonenden.

De ervaring leert dat een voorgenomen (her)inrichting of ingreep in de openbare ruimte de nodige emoties op kan roepen. Dat zien we terug in het gebruik van social media, dat de laatste jaren steeds meer toeneemt. Het biedt zeker kansen om de communicatie en betrokkenheid van de burgers bij deze werkzaamheden te vergroten.

De openbare ruimte komt bovendien steeds meer onder druk te staan doordat de oppervlakte steeds schaarser wordt en het gebruik intensiever. Omdat de budgetten voor inrichting en beheer beperkt zijn, is het niet altijd mogelijk aan de wensen van bewoners en/of belanghebbenden tegemoet te komen. Ook het feit dat de gemeente het algemene beleid bepaalt en de regie in handen heeft, leidt ertoe dat niet alle inspraak en participatie tot consensus over de inrichting leidt. Bij de uiteindelijke besluitvorming en uitvoering geeft het algemene belang de doorslag. De komende periode gaat de gemeente meer experimenteren met overheidsparticipatie. Inwoners krijgen meer zeggenschap over de invulling van de openbare ruimte als deze invulling past binnen bestaande budgetten.

Het past in de Visie op Velsen 2025 om in toenemende mate ‘sportinclusief’ te denken bij het (her-) inrichten van de openbare ruimte. Hiermee bedoelen we dat wij waar mogelijk rekening houden met bewegen, sporten en spelen in die openbare ruimte.