Wat hebben we gedaan?
Nieuw beleidsplan jeugd 2018-2021 "opgroeien in de IJmond"
De gemeenteraad stelde het beleidsplan jeugd 2018 - 2021 "opgroeien in de IJmond" vast. Het beleidsplan is opgesteld met behulp van het onderwijs, diverse maatschappelijke partners, de jeugdgezondheidszorg, jeugdhulpaanbieders, Wmo-raad en IJmondcommissie. Daarnaast is gebruik gemaakt van een online onderzoek onder jongeren; ruim 1.500 jongeren tussen de 12 en 23 jaar reageerden op de enquête over opgroeien en wonen in de IJmond-gemeenten.
Het beleidsplan beschrijft wat we in de gemeente Velsen en de IJmond doen voor onze jeugd: van vrijetijdsbesteding tot preventieve ondersteuning en specialistische jeugdhulp.
Op basis van het beleidsplan wordt ieder jaar, samen met de partners, een uitvoeringsagenda opgesteld.
Preventief jeugdbeleid
Het preventief jeugdbeleid van Velsen is onderdeel van het nieuwe beleidsplan Jeugd IJmond 2018-2021 en de uitvoeringsagenda 2018. In 2017 inventariseerden en verbeterden Velsen, Beverwijk en Heemskerk het preventieaanbod in de regio. Het doel is het bieden van een toegankelijk, passend en integraal aanbod aan voorzieningen en activiteiten op het gebied van onderwijs, sport, welzijn, kunst en cultuur, preventie, hulpverlening en zorg. In Velsen konden bijvoorbeeld meer kinderen gebruik maken van een training om hun sociale vaardigheden te versterken.
Aandacht voor echtscheidingsproblematiek
Van 2015 tot eind 2017 werkten de regio’s Haarlemmermeer, Zuid-Kennemerland en IJmond samen aan het project “Versterking vroegsignalering, preventie en ketensamenwerking bij scheidingsproblematiek”. Echtscheidingen hebben vaak nadelige gevolgen voor kinderen, daarom is het bieden van de juiste ondersteuning een aandachtspunt voor de IJmond gemeenten. Als onderdeel van het project zijn diverse professionals vanuit zorg, welzijn en onderwijs getraind op het gebied van gesprekstechnieken, juridische kennis, het herkennen van signalen en het beoordelen van veiligheidssituaties.
Impuls preventieve jeugdhulp (proef)
In het eerste kwartaal van 2017 startte de proef "impuls preventieve jeugdhulp Velsen 2017". Het doel daarvan is meer herkenbare en laagdrempelige ondersteuning voor jeugdigen, ouders en scholen in Velsen. Aan iedere school voor primair- en voortgezet onderwijs in Velsen is een jeugdhulpteam met vaste gezichten gekoppeld, bestaande uit één jeugdmaatschappelijk werker van Socius, één coach van het Centrum voor Jeugd en Gezin en één jeugdverpleegkundige of arts uit de geestelijke gezondheidszorg. Samen met een consulent van het samenwerkingsverband passend onderwijs IJmond maken zij per school afspraken. In 2018 wordt besloten of de proef wordt omgezet tot een structurele werkwijze.
Reguliere activiteiten
- Uitvoering onderwijsachterstandenbeleid, waarbij kinderen met een (risico op) taalachterstand een effectief voor- en vroegschools (VVE) wordt geboden;
- Toezicht peuterspeelzalen en kinderopvang, uitgevoerd door GGD Kennemerland;
- Uitvoering geven aan het masterplan onderwijshuisvesting;
- Het vroegtijdig aanpakken van schoolverzuim (leerplicht), waarbij wordt ingezet op het behalen van de startkwalificatie;
- Leerwerkbedrijf: Perspectieftrajecten voor jongeren van 16 tot 23 jaar die zijn aangewezen op extra zorg en aandacht. Het leerwerkbedrijf helpt hen onderwijs te volgen en werk te vinden.