Wat hebben we gedaan?

Vijf Sociaal wijkteams actief

In 2017 is er een vijfde sociaal wijkteam bijgekomen. Er kwamen aparte teams voor Velsen-Noord en Velserbroek; zo kunnen ze beter inspelen op de behoeften van de wijk. De extra ureninzet is gefinancierd door de betrokken partners: MEE & De Wering, Socius MD en Stichting Welzijn Velsen.
De coördinatiefunctie voor de sociaal wijkteams, vanwege de meerwaarde, omgezet van een tijdelijk naar een structurele functie.

Daarnaast is verder gewerkt aan de ontwikkeling van de sociaal wijkteams; zo zijn er nieuwe werkwijzen ingevoerd en netwerken gevormd. De pilot 'vroegsignalering bij energie betaalachterstanden' is als structurele werkwijze voortgezet. Ook is gestart met intervisiebijeenkomsten met een GGZ verpleegkundige.

Toegang tot hulp en informatie

Informatie over gezondheid, inkomen, welzijn en (mantelzorg) moet makkelijk te vinden zijn. De IJmond-gemeenten maken daarvoor gebruik van de Hulpwijzer. De websites van de Hulpwijzer bleken onvoldoende gebruiksvriendelijk. Er is gewerkt aan een nieuwe Hulpwijzerfunctie die per mei 2018 gereed zal zijn. Daarnaast is regionaal gestart met het samenvoegen van de toegang van MEE & De Wering, Socius en het sociaal wijkteam. Het doel is dat inwoners met hun vraag bij één informatiepunt terecht kunnen.

Gezondheid in Velsen

De gemeente Velsen is in 2017 Hartveilig geworden. Dat betekent dat er een dekkend netwerk is gerealiseerd van AED-apparaten (draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand) en dat er bijna 600 burgerhulpverleners zijn. Wie nu in Velsen een hartstilstand krijgt, maakt grote kans dat er binnen zes minuten hulp is, nog voordat de ambulance komt. Dat maakt de kans op overleven veel groter.
De gemeente maakte met de GGD afspraken over het jeugdproject ‘Zero Suïcide’ en stemde met de andere VRK-gemeenten af over het preventieve alcoholbeleid. Daarnaast is aandacht besteed aan specifieke gezondheidsmonitors die begin 2018 verschenen: de Schipholmonitor (onderzoek naar de ervaren geluidsoverlast) en de IJmondmonitor (luchtkwaliteit).

Gezond in de Stad (GIDS) in Zee- en Duinwijk

De gemeente ontvangt jaarlijks GIDS-gelden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van GIDS is het verkleinen van de gezondheidsverschillen tussen mensen met een hoge en mensen met een lage sociaal economische status. In 2017 heeft de gemeente met dit geld een project gesteund op basisschool De Zefier, dat beweging en een gezonde leefstijl bij kinderen en hun ouders stimuleert. Daarnaast zijn inwoners van Zee- en Duinwijk opgeroepen met ideeën en initiatieven te komen die hun gezondheid kunnen verbeteren. Een aantal inwoners reageerde hierop; deze initiatieven worden in 2018 gerealiseerd.

Een buurtsportcoach erbij: meer mensen in beweging

In 2017 stelde Stichting Welzijn Velsen een extra buurtsportcoach aan. De coach richt zich op volwassenen vanaf 45 jaar die te weinig bewegen. De coach organiseerde Gezondheidsbeurs en ‘Bewegen op recept’ - een samenwerkingsverband tussen lokale welzijn, sport en zorgaanbieders. Bij 'Bewegen op recept' wordt een inwoner via de zorgaanbieder doorverwezen naar een verantwoorde beweegactiviteit.  De buurtsportcoaches begeleiden en coördineren die activiteiten. Het is de bedoeling dat meer inwoners gaan bewegen, zich door deze activiteiten vitaler voelen en minder beroep doen op de zorg.   

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

De nieuwe website van het CJG biedt ouders, jongeren en beroepskrachten duidelijke informatie over het CJG, zoals een activiteitenoverzicht en  wat het CJG kan betekenen voor inwoners.
In 2017 maakten de CJG-coaches en Wmo-consulenten samenwerkingsafspraken zodat de overgang van de Jeugdwet naar de Wmo voor 18-jarigen beter verloopt. Zo wordt bijvoorbeeld bij 17,5 jaar contact gelegd met de Wmo om de zorg vanaf 18 jaar te regelen.

Reguliere activiteiten

  • Uitvoering maatschappelijk werk en cliëntondersteuning door MEE
  • Inloopvoorziening voor mensen met dementie.