Wat hebben we gedaan?
Stichting Welzijn Velsen vernieuwt
Bij Stichting Welzijn Velsen (SWV) is een opgaande lijn te zien. Een aantal grondige en ingrijpende maatregelen door SWV zorgden voor een betere bedrijfsvoering; de financiën zijn weer onder controle. Tegelijkertijd startte SWV met het bijstellen van een aantal activiteiten en het opleiden van het personeel om de werkwijze te veranderen. Dit is nodig omdat de samenleving verandert en een andere inzet van professionals vereist.
Slimmer gebruik maatschappelijk vastgoed
In 2017 is een analyse uitgevoerd naar het gebruik van de gebouwen door onder andere Stichting Welzijn Velsen, Stadsschouwburg Velsen, Kunstencentrum Velsen en Bibliotheek Velsen. Doel van de analyse was om dit vastgoed in beeld te brengen en te bekijken wat er voor nodig is om het toekomstbestendig te maken. De maatschappelijk gewenste resultaten zoals ontmoeten en participatie van inwoners zijn hierbij het uitgangspunt.
Langer zelfstandig wonen
Gemeente Velsen startte met experimenten op het gebied van wonen en zorg. Samen met inwoners en professionals van welzijn-, zorg- en woonorganisaties wordt gekeken wat nodig om het langer zelfstandig thuis wonen, te stimuleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de openbare ruimte, voorzieningen en ondersteuning. In de tweede helft van 2017 is gestart met het project “Thuis in de Rivierenbuurt” waarbij de gemeente een lerende organisatie is; we leren van de ervaringen van dit project en passen succesvolle onderdelen toe in andere buurten.
Cliëntparticipatie sociaal domein
De gemeenteraad heeft de beleidsnotitie “Participatie sociaal domein” vastgesteld. De notitie is opgesteld door de IJmondgemeenten en de actieve adviesraden in deze regio en beoogt een nieuwe, actieve participatie door inwoners en professionals. In de nieuwe situatie regelt de participatieraad met de gemeente welke mensen meedenken over bepaalde onderwerpen. Ook kunnen inwoners zelf onderwerpen agenderen.
Vrijwilligersacademie IJmond
De gemeente Velsen vindt het belangrijk dat vrijwilligers en mantelzorgers niet alleen worden gewaardeerd, maar ook worden gefaciliteerd in hun werkzaamheden. In 2017 is het digitale platform Vrijwilligersacademie IJmond opgericht. Dit platform is een samenwerkingsverband tussen We(l)doen IJmond en Stichting Welzijn Velsen. Organisaties uit de IJmond kunnen hun scholingsaanbod (of vraag) voor vrijwilligers op dit platform plaatsen. Het scholingsaanbod bestaat uit zowel online trainingen als fysieke cursussen (o.a. training omgaan met emoties, netwerk versterken, omgaan met dementie). De vrijwilligers en mantelzorgers uit Beverwijk, Heemskerk en Velsen kunnen van het aanbod gebruik maken.
Reguliere activiteiten
- De digitale bewonersmarktplaats BUUV brengt bewoners bij elkaar die iets voor elkaar willen betekenen door vraag en aanbod te matchen;
- Buurthuiswerk.