Wat hebben we gedaan?

Passende Wmo en Jeugdhulp ondersteuning
In het voorjaar van 2017 heeft gemeente Velsen een cliëntervaringsonderzoek laten uitvoeren onder Wmo-cliënten. Cliënten uit Velsen zijn bovengemiddeld tevreden over de kwaliteit van de ondersteuning en de effecten van die steun ten opzichte van de gemeenten waarmee Velsen zich kan vergelijken.

Om ook in 2018 passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de IJmond-gemeenten per 1 januari 2018 nieuwe overeenkomsten met aanbieders die maatwerkvoorzieningen Jeugdhulp en Wmo-begeleiding leveren. Dit deden zij samen met vijf andere gemeenten in regio Zuid-Kennemerland. Daarnaast hebben de IJmond-gemeenten nieuwe overeenkomsten afgesloten voor sociaal medische advisering en hulpmiddelen. De Huishoudelijke Hulp Toelage is verlengd

Via deze regeling hebben circa 67 mantelzorgers hulp in het huishouden gekregen.

Doelgroepenvervoer: RegioRijder
Vanaf 1 januari 2017 startte RegioRijder met het Wmo collectief vervoer. Sinds 1 augustus 2017 verzorgt RegioRijder ook het leerlingenvervoer. Regiorijder verzorgt het nieuwe vervoerssysteem dat het doelgroepenvervoer coördineert. Het systeem is volop in ontwikkeling  en heeft bijsturing nodig . De prestaties zijn wisselend geweest, er wordt gewerkt om het systeem goed te laten verlopen.

Huisvesting en Integratie statushouders

De gemeente Velsen heeft de plicht de toegewezen vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) te huisvesten en te zorgen voor een goede integratie. In 2017 heeft de gemeente zich ingespannen om voor voldoende huisvesting te zorgen, zoveel mogelijk verspreid over Velsen. Dat gebeurde samen met de corporaties. Hiervoor zijn een viertal tijdelijke locaties benoemd; één daarvan, in de Torricellistraat in IJmuiden, is in 2017 in gebruik genomen, de drie overige volgen in 2018. In 2017 is een programma ontwikkeld dat statushouders goed in beeld brengt zodat zij worden begeleid naar een passend vervolgtraject zoals betaald werk, vrijwilligerswerk, opleiding of stages etc.

Streetcornerwork

In de tweede helft van het jaar is de inzet van Streetcornerwork uitgebreid met 1 fte vanuit het innovatiebudget. Daardoor kon Streetcornerwork extra aandacht besteden aan de groepen jongeren in Velsen-Noord en Zee- en Duinwijk. Op verschillende plekken in IJmuiden nam de overlast door jongeren toe, zoals bij Plein 1945, Moerbergplantsoen en Dudokplein. Daar heeft Streetcornerwork samen met jongerenwerk extra aandacht aanbesteed.

Proeven om grotere problemen in gezinnen te voorkomen

Velsen startte met omliggende gemeenten en het CJG de proef ‘Samenwerken aan veiligheid’. Daarin werken Gecertificeerde Instellingen (GI: instellingen met als taak jeugdreclassering en jeugdbescherming) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) samen om veiligheid in het gezin te analyseren, te monitoren en het gezin te ondersteunen. Het CJG kan bij signalen van onveiligheid binnen een gezin met (jonge) kinderen, tijdig de hulp of ondersteuning van een GI inroepen. Het gezin maakt samen met het netwerk(familie, vrienden, buren) en ondersteuning van het CJG en de GI een veiligheidsplan hoe de onveiligheid op te heffen.

In 2016 is met een aantal huisartsen in de gemeente Velsen een proef gestart met extra (GGZ-) ondersteuning aan jeugdigen en hun ouders (GGZ = geestelijke gezondheidszorg). In 2017 is deze proef verder uitgebreid; de praktijkondersteuners werken meer uren en er doen meer huisartspraktijken aan mee. Inmiddels werken vijf praktijkondersteuners jeugd-GGZ bij acht verschillende huisartspraktijken. Zowel de gemeente, de praktijkondersteuners als de huisartsen zijn zeer tevreden over deze pilot. Het aantal verwijzingen naar de specialistische jeugdhulp neemt bijvoorbeeld af, 42 % heeft voldoende aan ondersteuning van de praktijkondersteuner.

Nieuwe uitgangspunten IJmond Werkt!

Bij de oprichting van IJmond Werkt! is een businessplan vastgesteld. Omdat dit aan vernieuwing toe was en vanwege de veranderingen in het sociaal domein is in 2017 een uitgangspuntennotitie vastgesteld. Hierin staan de uitgangspunten geformuleerd zoals die door de gemeenten aan IJmond Werkt! zijn meegegeven. Een greep daaruit:

  • IJmond Werkt! benadert werkgevers proactief en intensief;
  • De dienstverlening van sluit aan op de vraag van de werkgevers;
  • De dienstverlening van sluit aan op de mogelijkheden en kansen van de bijstandsgerechtigde. Veelal via de groepsgewijze aanpak en met maatwerk als dat nodig is.

Creatieve projecten om mensen klaar te stomen voor werk

Velsen heeft ook in 2017 weer extra aandacht besteed aan mensen die moeilijk aan het werk komen. Verschillende proeven zijn ingezet om deze groep klaar te stomen voor betaald werk, met effect. Bij Telstar begeleidde een werkbegeleider de kandidaten bij hun werkzaamheden. Ongeveer twintig mensen (uit Velsen, Beverwijk en Heemskerk) hebben tot nu met de proef meegedaan en stage gelopen bij Telstar. Zeven van hen hebben inmiddels betaald werk gevonden.

Arbeidsbemiddelingsbureau Agros heeft leerlingen van het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs bemiddeld naar betaald werk; dit was een proef in de IJmondgemeenten. Leerlingen van deze scholen lopen een groter risico om in de bijstand te belanden. Zij kunnen daarom baat hebben bij extra hulp om werk te vinden na hun diploma. Vijf Velsense leerlingen van het Molenduin en het Tendercollege zijn door Agros begeleid. Eén van hen heeft betaald werk gevonden, vier werken in de arbeidsmatige dagbesteding. IJmond Werkt! heeft de werkzaamheden eind 2017 van Agros overgenomen en vast opgenomen in de dienstverlening.

De proef 'Bewegen', die startte in 2016, heeft ook afgelopen jaar mooie resultaten opgeleverd. De proef is een speciaal bewegingsprogramma waarin deelnemers sporten onder begeleiding van een sportinstructeur. Van de 24 deelnemers zijn twee klaar om aan het werk te gaan, vier mensen zijn ingeschreven in het doelgroepregister (waardoor ze in aanmerking komen voor een garantiebaan) en één persoon heeft een baan. Drie deelnemers zijn een opleiding gestart en één loopt stage. De meeste overige deelnemers doen vrijwilligerswerk.

Twee bijstandsgerechtigden hebben stage gelopen bij de gemeentelijke groenvoorziening. Eén van hen is door persoonlijke omstandigheden uitgevallen. De ander (statushouder) heeft uitzicht op een contract bij Holland Groen.

Reguliere activiteiten

  • Het verstrekken van indicaties voor individuele Wmo- voorzieningen, waaronder:
  • Ambulante begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf: 858
  • Hulp bij het huishouden: 1345
  • Vervoersvoorzieningen: 2951
  • Rolstoelen: 635
  • Woonvoorzieningen: 883
  • Het bieden van specialistische jeugdhulp;
  • Het subsidiëren van Veilig Thuis Kennemerland; x aantal adviezen en x onderzoeken
  • De crisisdienst voor jeugdigen is in regioverband ingekocht bij De Jeugd- & Gezinsbeschermers en Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht. De crisisdienst doet een eerste beoordeling van de situatie en schakelt hulp in.
  • Jongerenwerk: gericht op kwetsbare jongeren, jongeren die zelf geen (goede) invulling geven aan hun vrije tijd of die overlast (dreigen te) veroorzaken. Het jongerenwerk heeft specifiek aandacht voor meiden, met daarbij aandacht voor weerbaarheid, seksualiteit, agressie en relaties.
  • Van het totale aantal uitkeringsgerechtigden is ongeveer de helft (nog) niet in staat te werken. Om te zorgen dat deze groep toch deelneemt aan de samenleving zet Velsen in op sociale activering door middel van tegenprestaties, trajecten Onbenutte Kwaliteiten, begeleiding naar vrijwilligerswerk of dagbesteding zoals bij Kansen & Zo;
  • Garantiebanen: De gemeente Velsen heeft sinds 2016 vijf garantiebanen gerealiseerd en maakt deze vanaf 2018 structureel. Stapsgewijs worden ze uitgebreid naar 14 in 2022. Dit is meer dan op grond van de landelijke banenafspraak van de gemeente verwacht werd;
  • Mensen met een arbeidsbeperking: voor mensen die vanwege hun beperking niet bij een normale werkgever kunnen werken, is er werk in een beschutte werkomgeving. Dit is vergelijkbaar met een sociale werkplaats. De sociale werkvoorziening is sinds 2015 gesloten waardoor nieuwe instroom niet meer mogelijk is. Werknemers die vóór 2015 een arbeidscontract hadden, behouden hun rechten.
  • Taaleis: net als in 2016 hoefde niemand een taaltoets af te leggen, omdat bijstandsgerechtigden met onvoldoende taalbeheersing zich genoeg inspanden om die te verbeteren;