Programmadoelstelling

Samen met partners de leefbaarheid en veiligheid versterken voor de inwoners, bedrijven en bezoekers van de gemeente Velsen.

Uitgangspunten voor dit programma

Veiligheid is een kerntaak van de overheid met een groot maatschappelijk belang, omdat veiligheid in veel maatschappelijke activiteiten een belangrijk aspect is. Het Rijk verwacht dan ook van gemeenten steeds meer inzet op dit vlak. De burgemeester, het college en de raad zetten nadrukkelijk in op de regierol en zoeken de samenwerking met inwoners en partners in de vormgeving en uitvoering ervan. Hierbij wordt ingezet op integraliteit omdat veiligheid vaak een deelaspect is van onderwerpen die op andere beleidsvelden aan de orde zijn. Met de vaststelling door de raad van de Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2017 in december 2014 geeft Velsen invulling aan haar regierol. De kadernota behelst een meerjarig veiligheidsbeleid gekoppeld aan een cyclische aanpak via een Jaarprogramma en een Verantwoordingsnota. Beide documenten worden door het college vastgesteld.

Contextomschrijving

Feitelijk wordt Nederland steeds veiliger. De geregistreerde criminaliteit daalt de laatste tien jaar. In 2015 was er in Nederland 5% minder geregistreerde criminaliteit dan in 2014 (bron: CBS). Burgers voelen zich echter niet veiliger: mensen ervaren nog evenveel overlast en onveiligheid als voorheen. Het kabinet is er veel aan gelegen deze onveiligheidsgevoelens te laten dalen. Lokaal ligt die taak bij de gemeente – samen met de lokale veiligheidspartners, bedrijven en inwoners. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor veiligheid. Als burgers en bedrijven zich inzetten, wordt de kans groter dat de overlast- of onveiligheidssituaties die zij als probleem ervaren, worden aangepakt. Met als beoogd effect dat hun gevoel van onveiligheid daalt.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat het takenpakket van de gemeente op gebied van veiligheid steeds groter wordt. Voorbeelden zijn de bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit en de regierol van de gemeente bij de aanpak van discriminatie, polarisatie en radicalisering. Deze ontwikkelingen gaan gepaard met een uitbreiding van de bevoegdheden van de burgemeester, zoals het opleggen van huis- en gebiedsverboden. Daarmee hangt samen dat verschillende overheden zich steeds meer verenigen en bestuurlijke, strafrechtelijke interventies en preventieve maatregelen met elkaar afstemmen. Binnen de gemeente is de ontwikkeling zichtbaar dat het sociaal domein en het veiligheidsdomein steeds meer samenwerken, bijvoorbeeld in de aanpak van jeugdoverlast en van mensen met verward gedrag.