Gemeente Velsen wil dat mensen mee kunnen doen, onder andere door te werken. Voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt stelt de gemeente verschillende middelen ter beschikking zoals: sociale activering, doelgroepenvervoer, inspraak door cliëntenorganisaties en dagbesteding.

Jeugd en gezinnen die ondersteuning nodig hebben, biedt Velsen passende jeugdhulp cop grond van de Jeugdwet. De gemeente is hierbij verantwoordelijk voor de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van de zelfredzaamheid en participatie van mensen met een beperking, chronische psychische of psycho-sociale problemen. Zo lang mogelijk thuis wonen is het devies. Als dat niet lukt omdat de problemen te groot zijn of als iemands veiligheid in het geding is (huiselijk geweld), zorgt de gemeente voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang.

Velsen vindt het belangrijk dat statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) zo snel mogelijk integreren en onderdeel zijn van de maatschappij. Het hebben van een baan is een goede en belangrijke manier om te integreren. Maar ook als dit niet mogelijk is, zijn vrijwilligerswerk en sociale contacten zeer belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Ook wordt ingezet op maatschappelijke begeleiding van statushouders.