Algemene uitkering

Bij de algemene uitkering uit het gemeentefonds zijn een aantal onzekerheden te benoemen die hieronder kort worden toegelicht.

Algemeen
De ontwikkelingen rond de algemene uitkering zijn moeilijk te voorspellen. Bij elke nieuw verschenen circulaire blijken inzichten gewijzigd. Dit houdt in dat de hoogte van de algemene uitkering van circulaire op circulaire sterk kan afwijken. Dit geeft veel onzekerheid in het meerjarenperspectief. Vanwege deze onzekerheden voor de gemeenten is het Rijk voornemens het verdeelmodel van de algemene uitkering aan te passen in het kader van de herziening financiële verhoudingen. Deze wet regelt de verdeling van het gemeentefonds naar de gemeenten in de algemene uitkering. Andere reden is de behoefte om de financiële verhoudingen aan te passen aan gewijzigde bestuurlijke en economische ontwikkelingen. Voorbeeld is de toenemende mate van decentralisatie van taken.

Verdeelmodellen Sociaal Domein
In 2015 zijn de objectieve verdeelmodellen voor de integratieuitkering Sociaal domein in werking getreden. In de meicirculaire 2017 staat dat de modellen voor jeugd en WMO onderzocht zullen worden omdat er grote verschillen zijn tussen gemeenten. Er zijn gemeenten met omvangrijke tekorten en gemeenten met omvangrijke overschotten. Daarnaast blijven de ontwikkelingen van de algemene uitkering voor het sociale domein onzeker vanwege het veranderen van inzichten over de aantallen en de uit te voeren taken.

Plafond voor het BTW-compensatiefonds
Het BTW-compensatiefonds (het BCF) is gekoppeld aan de accrespercentages van het gemeentefonds. Daarmee is de omvang van het BCF gemaximeerd. In hoeverre Velsen hierdoor al dan niet benadeeld zal worden, is vooral afhankelijk van de omvang van de door de overige gemeenten gevraagde BTW compensatie. Het risico wordt groter doordat wordt verwacht dat het volume van de totale btw kosten groeit, terwijl het plafond van het BTW compensatiefonds niet wordt verhoogd. In de meicirculaire 2017 wordt dit beeld bevestigd. Het is nog niet duidelijk wat het effect is van de decentralisaties en de voorgenomen BTW vrijstelling voor sport op het BTW-plafond.

Grondexploitaties

Het risico voor de grondexploitaties wordt jaarlijks berekend in de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG) ten tijde van het opstellen van de jaarstukken. Het risico is opgebouwd uit diverse projectrisico’s, vandaar de gedetailleerde kans en het gedetailleerde totaal risicobedrag. De risico's inzake de grondexploitatie zijn in totaal te kwantificeren op € 1,2 mln, zoals toegelicht in de paragraaf Grondbeleid. Dit bedrag is in zijn geheel afgedekt door de Algemene reserve grondbedrijf.