Frauderisicoanalyse

Om het risico van fraude binnen de organisatie van de gemeente Velsen in kaart te brengen is in 2017 als onderdeel van de verbijzonderde interne controle op circa 30 bedrijfsprocessen een update op de bestaande frauderisico-analyse uitgevoerd. De update houdt in dat per proces de mogelijke frauderisico’s worden geïdentificeerd en wordt onderzocht welke beheersmaatregelen in het proces zijn opgenomen om deze risico’s te verminderen of weg te nemen. De update is op verzoek in de rekenkamer behandeld.

Kwaliteitsslag planning en control

In 2016-2017 is een onderzoek uitgevoerd naar de werking van de bestuurlijke Planning en Control-cyclus (P&C-cyclus). In de Begroting 2017 zijn de eerste twee verbeterslagen gemaakt: een digitale begrotingsapplicatie en één samenhangend programma voor het Sociaal Domein.  In 2017 is een volgende stap gezet. De principes zijn ‘sturen op hoofdlijnen’ en ‘meer samenhang’ het uitgangspunt geweest voor de nieuwe opzet van de Begroting 2018.

Meer op hoofdlijnen

De Begroting 2018 richt zich op de bestuurlijk relevante onderwerpen. De reguliere taken worden alleen kort en bondig aangestipt. Dit heeft als resultaat een begroting met een beperkt aantal onderwerpen die worden toegelicht; de hoofdlijn krijgt daarmee de aandacht. Daarmee wordt de stuurbaarheid vergroot.

Nieuwe programma-indeling

Om het principe 'meer samenhang' in te vullen is gekozen voor een nieuwe programma indeling. Uitgangspunten voor de nieuwe opzet zijn herkenbaarheid, beleidsmatige samenhang en aansluiting bij de strategische agenda. De programma-indeling is als volgt:

  • Ondernemend en duurzaam Velsen;
  • Vitaal en sociaal Velsen;
  • Wonen en leven in Velsen;
  • Burger en bestuur;
  • Organisatie en financiën.

Deze programma’s op gebouwd rondom de drie W-vragen: Wat willen we bereiken?, Wat gaan we daarvoor doen?, Wat mag het kosten?. In de digitale begroting is in per programma een directe link naar de risico’s, investeringen en verbonden partijen van het programma.