Wat hebben we gedaan?

Polarisatie en discriminatie

 In 2017 heeft Velsen activiteiten ontplooid om polarisatie en discriminatie in de gemeente in kaart te brengen en te voorkomen. Daarvoor werkt de gemeente samen met partijen als de politie, openbaar ministerie, bureau discriminatiezaken, jongerenwerk en moskeeën. Dit heeft Velsen gedaan:

  • Velsen heeft trainingen georganiseerd voor eigen medewerkers en medewerkers van organisaties waar mee wordt samengewerkt. Door deze trainingen is een netwerk ontstaan van sleutelfiguren. Dat zijn professionals die zich bezig houden met polarisatie en discriminatie die signalen en ontwikkelingen in een vroeg stadium kunnen signaleren, zodat ook tijdig aandacht is voor oplossingen.
  • Velsen heeft overleg gevoerd met verschillende organisaties om het beeld  over polarisatie scherper te krijgen en bij te houden of dit verschijnsel toeneemt of niet.
  • De gemeente heeft verschillende initiatieven over vrijheid en diversiteit ondersteund. Zo is er in Velsen-Noord een Paal voor Vrede geplaatst, is in IJmuiden een Walk of Peace georganiseerd en is op Plein 1945 in IJmuiden een Regenboogloper aangelegd.

Prostitutiebeleid – nog geen nieuwe wet

De verwachting was dat eind 2016 of begin 2017 de nieuwe Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche in werking zou treden. Dat is echter nog niet gebeurd. Velsen heeft zich in 2017 wel alvast op de wijziging voorbereid. Bij de vernieuwing van de APV worden regels over prostitutiebedrijven aangepast. Na wijziging van de APV wordt ook het prostitutiebeleid aangepast.

Schoon en veilig havengebied

De gemeente is trekker van het Haventeam. Dat project heeft tot doel om de haven in IJmuiden te revitaliseren. Dit team bestaat uit politie, Openbaar Ministerie, Koninklijke Marechaussee, Douane, Belastingdienst en de omgevingsdienst IJmond. Ook de ondernemers hebben een grote rol in de revitalisering van de haven. Zij hebben zich in 2017 verenigd in een Bedrijven Investeringszone (BIZ) (zie voor meer informatie programma 1). De BIZ heeft samen met het Haventeam afgesproken dat er cameratoezicht in de haven komt, met als doel om de revitalisering te ondersteunen en ter voorkoming van overlast en strafbare feiten.

Inklimmers: verstekelingen bij de ferry

Afgelopen jaar is in de gemeente Velsen een betrekkelijk groot aantal verstekelingen bij de ferry naar Engeland gesignaleerd. Alertheid en samenwerking met diverse partners (publiek en privaat) heeft ertoe geleid dat het aantal geslaagde oversteken vanuit IJmuiden in 2017 nihil is.   

Pilot ondermijningsbeelden

De IJmondgemeenten hebben in 2017 meegedaan met een pilot van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord-Holland (RIEC N-H). Het RIEC N-H adviseert gemeenten over de bestuurlijke aanpak van criminaliteit. Deze pilot hield in dat een rapportage is opgesteld over signalen van ondermijning. Ondermijning betekent vermenging van de bovenwereld met de onderwereld. De resultaten van deze pilot worden in 2018 verwacht.

Stuurgroep RIEC Noord-Holland
Sinds 2017 neemt de burgemeester van Velsen namens de burgemeesters uit de IJmond deel aan de stuurgroep van het RIEC N-H. Naast burgemeesters bestaat de stuurgroep uit de hoofdofficier van justitie, de eenheidschef van de politie, een directeur van de Belastingdienst en het hoofd van het RIEC N-H. De stuurgroep gaat over de strategische koers van het RIEC.  Zo stelt de stuurgroep bijvoorbeeld jaarplannen. Daarin staan thema’s die dat jaar prioriteit krijgen.

Mogelijkheid om woningen en overige panden te sluiten

In 2017 heeft de burgemeester beleid opgesteld om woning en overige panden te kunnen sluiten als daar hennep of een hennepkwekerij wordt gevonden. In het beleid staat dat in sommige situaties direct overgegaan wordt tot sluiting, dat is het geval bij een pand waar niet in gewoond wordt en die niet worden verhuurd. In andere situaties geeft de burgemeester eerst een officiële waarschuwing, dat is bij woningen het geval of bij overige panden die worden verhuurd.  In 2017 heeft de burgemeester bij 16 locaties officiële waarschuwingen gegeven. Dat betekent dat er bij een volgende constatering van hennep of een hennepkwekerij een sluiting volgt. Vaak werd de ruimte gehuurd; de gemeente heeft de verhuurder aangemaand om actie te ondernemen tegen de huurder, zoals het ontbinden van het huurcontract.