Wat hebben we gedaan?
Signaleren en melden van overlast en criminaliteit
Het tijdig herkennen en melden van signalen van overlast en criminaliteit is belangrijk om overlast en onveiligheid effectief aan te pakken. Wijkteams en wijkplatforms spelen daar een actieve rol in. In Zee- en Duinwijk en in de Rivierenbuurt in IJmuiden hebben de wijkteams bijvoorbeeld een actie gehouden om inwoners bewust te maken van risico's op woninginbraken. Aan inwoners die hun huis beter kunnen beveiligen werd een folder in de vorm van een voetstap overhandigd.
Daarnaast is de gemeente samen met de politie, woningbouwcorporaties en wijkplatforms deelnemer van het project Horen, Zien en Melden. De doelstelling van dit project is om inwoners alert te maken op het signaleren van verdachte situaties. Eind 2017 waren 5.655 mensen uit Velsen lid van de Facebookpagina van het project. Op de Facebookpagina wordt informatie gedeeld over bijvoorbeeld woninginbraken en autodiefstallen.
Veel verschillende wijkinitiatieven ondersteundInwoners kunnen via de website van de gemeente een wijkinitiatief indienen om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten. In 2017 heeft Velsen in totaal 33 wijkinitiatieven ondersteund, bijvoorbeeld: straatfeesten en burendagen in verschillende woonkernen, een project om de grond rondom bomen te beplanten in Santpoort Noord, een wandeltocht in het kader van de nationale Vredesweek (Walk of Peace), een foto-expositie in Velsen-Zuid, beplanting op de Wilhelminakade in IJmuiden en het plaatsen van een anker op een rotonde in IJmuiden.
Team handhaving gaat rommel op straat tegenHet verminderen van rommel op straat heeft continu de aandacht van de gemeente. Het team handhaving openbare ruimte signaleert en handhaaft op overlast van zwerfvuil in wijken. Daarbij let het team bijvoorbeeld op plekken waar jongeren vaak samenkomen. Daar is overlast van rommel vaak het grootst. Ook zijn er veel projecten om inwoners bewust te maken van de effecten van rommel op straat. Hoe de gemeente hier verder mee omgaat wordt beschreven in programma 7 (openbare ruimte).
De APV wordt duidelijker
In de algemene plaatselijke verordening (APV) staan regels om de gemeente schoon, heel en veilig te houden. De APV wordt vernieuwd: verouderde artikelen worden aangepast, de regels worden duidelijker en artikelen worden geschrapt die nooit gebruikt worden of die moeilijk te handhaven zijn. In 2017 is geld gevraagd voor extra capaciteit om deze vernieuwing tot stand te brengen. Met inwoners, ondernemers, organisaties en partijen waarmee we samenwerken is gesproken over het schrappen of het verduidelijken van regels in de APV. Deze inbreng wordt gebruikt voor de vernieuwing van de APV in 2018.
De voetbalvierhoek en de driehoek plus over de haven
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde in de gemeente. Voor deze taak heeft hij het gezag over de politie. Op basis van de Politiewet is de burgemeester verplicht om hier periodiek overleg over te voeren met de officier van justitie en de teamchef van de politie. Dat overleg heet de gezagsdriehoek. In 2017 zijn in Velsen voor twee thema's een nieuw periodiek driehoeksoverleg in het leven geroepen:
- de voetbalvierhoek: de gezagsdriehoek overlegt samen met de directie van Voetbalclub SC Telstar over de veiligheid in het stadion en bij voetbalwedstrijden.
- de driehoek plus: bestuurlijk overleg van de driehoek aangevuld met de Koninklijke Marechaussee en de Belastingdienst over het haventeam en de veiligheid in de haven van IJmuiden. Meer over het haventeam is te lezen in paragraaf 10.5.