Wat hebben we gedaan?
Markt in beweging
De gemeente wil flexibel inspelen op het toenemend aantal bouwinitiatieven vanuit de markt en daarmee tegelijkertijd de gemeentelijke woningbouw productie versnellen.
Het flexibel inspelen op de dynamiek in de markt levert een belangrijke bijdrage aan de Visie op Velsen, het coalitieakkoord, de nieuwe structuurvisie en de gemeentelijke woningbouwopgave. Ontwikkelingen binnen bestaand stedelijk gebied zijn complex en vragen zorgvuldige onderhandeling en participatie. Versnelling van het planproces is binnen de huidige wettelijke kaders slechts beperkt mogelijk.
Over 2017 kan gesteld worden dat het aantal locaties waaraan parallel gewerkt wordt niet eerder zo omvangrijk was. Bij een groot aantal projecten zijn belangrijke mijlpalen bereikt. Dat kan gaan over het sluiten van een overeenkomst met een ontwikkelaar (bv. de intentieovereenkomst met betrekking tot de ontwikkeling van locatie Hofgeest), het vaststellen van ruimtelijke kaders (bv. het vaststellen van een startdocument voor locatie Handgraaf of het vaststellen van bestemmingsplannen voor de locaties Motorhuis en Binnenhaven), het verlenen van een vergunning tot de overdracht van grond of het slaan van de eerste paal (bv. locatie Velserduin).
Voor het eerst zijn ook een aantal nieuwe initiatieven “on hold” gezet. Dat betrof dan locaties waarbij de gemeente (gedeeltelijk) grondeigenaar is. De keuze voor het “on hold” zetten van een locatie vond plaats op basis van het projectenprogramma. Het projectenprogramma is een overzicht van alle projecten en bouwinitiatieven bij de gemeente Velsen. Het programma is afgestemd op de beschikbare ambtelijke capaciteit in de projectketen (van initiatieffase tot bouwtoezicht). Het programma wordt regelmatig/periodiek herzien om adequaat te kunnen inspelen op veranderingen in planprocessen.
Taakstelling
De afdeling Gebiedsontwikkeling heeft een jaarlijkse taakstelling. Personeelslasten moeten doorbelast worden op gebiedsontwikkelingen. Ontwikkelingen in voorgaande jaren hebben ertoe geleid dat deze taakstelling verlaagd is bij de 2e BURAP 2017. Door de aantrekkende markt konden uren worden door belast op eigen projecten met een grondexploitatie of een voorbereidingskrediet. Ook is er in 2017 een behoorlijk bedrag vrijgevallen aan plankosten uit anterieure overeenkomsten met ontwikkelaars i.v.m. uitgevoerde werkzaamheden voor deze overeenkomsten. Dit heeft een voordeel opgeleverd.
Impuls voor ruimtelijke plannen
Kustplaats IJmuiden aan Zee
Kondor Wessels Vastgoed heeft samen met de gemeente en de eigenaren in het gebied IJmuiden aan Zee een document opgesteld met daarin de ambities en doelen voor het gebied. Dit ambitiedocument is de uitwerking van de "Herziene Kustvisie 2006" en vormt het raamwerk voor de stapsgewijze verdere ontwikkeling van het gebied. In mei 2017 heeft de gemeenteraad met het "Ambitiedocument Kustplaats IJmuiden aan Zee" besloten over de verdere ontwikkeling van het gebied. Met deze ontwikkeling werken we naar een aantrekkelijke, levendige en duurzame kustplaats. In september 2017 hebben bovengenoemde partijen hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Er is gestart met de tweede fase van het project: het maken van een ontwikkelplan en bestemmingsplan voor het gebied.
Markant gebied versterkt door impulsproject Havenkwartier
In 2017 is de gebiedsvisie Havenkwartier vastgesteld door het college en hebben de initiatiefnemers een uitvoeringsprogramma gepresenteerd. Zo is o.a. gestart met een ontwerp voor de herinrichting van de Halkade van gevel tot steiger waar de dagvissers gebruik van maken. Initiatiefnemer Zeehaven IJmuiden werkt samen met de eigenaar van de Hallen en de gemeente aan de uitgangspunten en een ontwerp en streeft naar uitvoering in 2018.
In het Havenkwartier werken we volgens de methode van kansrijke initiatieven, voorstellen en ideeën van ondernemers en stakeholders om projecten te starten, uit te voeren en te prioriteren waarbij de gemeente ondersteuning biedt.
Verantwoord Maatschappelijk Vastgoed en de ontwikkelingen, o.a. Kunstencentrum, Bibliotheek, Stichting Welzijn
Samen met de bibliotheek, Kunstencentrum en Stichting Welzijn Velsen is de gemeente in gesprek met als doel functies te combineren met meerwaarde voor de burger en een efficiëntere inzet van het maatschappelijk vastgoed. Er wordt nu samen met deze partijen bekeken of dit kan lijden tot een gezamenlijke visie op toekomstige functies. Vanzelfsprekend zal de raad per onderdeel op de hoogte worden houden van de voortgang.
Project Snippergroen
In 2017 is de gemeente Velsen gestart met het project Snippergroen. Voortuintjes of stroken grond aan de achterkant van woningen worden nu verhuurd. Veel van deze stukjes gemeentegrond kunnen worden verkocht; daar heeft Velsen een speciale actieprijs voor vastgesteld. Daarnaast worden alle bestaande huurovereenkomsten die niet marktconform zijn beëindigd. Die grond wordt verkocht of er komt een nieuwe huurovereenkomst die wel marktconform is.
Bewoners die geen gemeentegrond huren, kunnen snippergroen eenmalig tegen de speciale actieprijs kopen. Als er nieuwe stukjes snippergroen worden uitgegeven, is verkoop het uitgangspunt
Verzekeringen
Per 1 januari 2015 heeft de gemeente Velsen een overeenkomst afgesloten voor de brandverzekering voor haar gemeentelijk vastgoed voor een periode van 3 jaar, deze liep af op 31 december 2017. Het risicoprofiel van deze verzekering is gestegen. Deze verzekering is ondergebracht bij 4 verzekeraars. 3 van de 4 verzekeraars is akkoord gegaan. Eén van de verzekeraars niet. Als reden voor deze premieverhoging hebben zij aangegeven: het risicoprofiel van onze gemeente qua objecten en het aantal vandalismeschades.
Waterlandakkoord
In 2006 werd het Waterlandakkoord gesloten: het zijn afspraken over een evenwichtige ontwikkeling van woningbouw en bedrijvigheid in de regio IJmond. De ondertekenaars waren de gemeente Beverwijk, Heemskerk en Velsen, Provincie Noord-Holland, Tata steel NV (destijds Corus IJmuiden), de Kamer van Koophandel Amsterdam en OV IJmond (destijds FED IJmond). Doel is dat de overlast voor bewoners niet toeneemt en dat onze regio niet op slot wordt gezet voor toekomstige bedrijvigheid. Deze afspraken staan in de "Intentieverklaring ruimte voor wonen en werken inde IJmond", beter bekend als het "Waterlandakkoord".
Ook in 2017 is aan de uitvoering van het Waterlandakkoord gewerkt, en is het uiteindelijk afgesloten. De paar vragen die nog openstaan, worden alsnog afgerond. Het onderwerp van het Waterlandakkoord is nog steeds actueel en het gesprek daarover wordt in 2018 met alle partners voorgezet.