Wat hebben we gedaan?
De structuurvisie Velsen wordt verder uitgevoerd
Door de raad is in 2016 de nieuwe structuurvisie vastgesteld. In de structuurvisie met de titel ‘Rauw, Slim en Lommerrijk’ worden de kernkwaliteiten van Velsen verder verankerd. Dit zijn de innovatieve industrie, de gevarieerde kernen met bijvoorbeeld groene duindorpen en de focus op IJmuiden.
In 2017 zijn verschillende zaken uit het uitvoeringsprogramma van de structuurvisie gestart of uitgevoerd. Voorbeelden zijn:
- Een verkenning van de ruimtelijke mogelijkheden om het gebied tussen de Kromhoutstraat en de Ampèrestraat beter te laten aansluiten bij zijn omgeving;
- Een flink aantal woningbouwlocaties zijn in aanbouw genomen;
- De voorbereiding voor nieuwe woningbouwlocaties is gestart;
- In 2017 is het informatiepunt SHIP (Sluis Haven Informatie Punt) bij de in aanbouw zijnde nieuwe Zeesluis geopend;
- De visie Binnenduinrand is gereed gemaakt voor inspraak;
- Er is verder gegaan met de verschillende impulsprojecten;
- Er is gestart met de actualisatie van het Lokaal Verkeers en Vervoers Plan (LVVP);
- Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)/R-Net is gerealiseerd in Velsen en in gebruik genomen.
Voorbereiding op de komst van de Omgevingswet
Er is besloten om in IJmondverband samen te werken aan de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Het wordt straks bijvoorbeeld makkelijker om bouwprojecten te starten. De gemeente Velsen heeft hiervoor samen met de gemeenten Beverwijk en Heemskerk de IJmondiale Routekaart opgesteld voor de implementatie van de Omgevingswet. Er zijn in 2017 verschillende informatiesessies georganiseerd voor bestuur en ambtenaren en er is een impactanalyse voor de IJmond uitgevoerd. De komende jaren staan in het teken van het optimaal voorbereiden op de Omgevingswet, die volgens de laatste planning van het Rijk naar verwachting medio 2021 in werking zal treden.
Behoud en verbetering Velsens landschap
Voor het behoud en de verbetering van het Velsense landschap is het Landschapsbeleidsplan opgesteld. De visie en doelstellingen van dit plan worden doorvertaald naar bestemmingsplannen en regionale landschapsplannen, b.v. het ontwikkelperspectief Binnenduinrand en de Visie Groengebied Amsterdam-Haarlem. In 2017 is gestart met een actualisatie van het Landschapsbeleidsplan en het Grondbeleidsplan. Ook zijn beide plannen samengevoegd tot één integraal Groenstructuurplan voor de gehele groenstructuur van de gemeente. Het doel van het nieuwe Groenstructuurplan is de bestaande kwaliteit van landschap en groen te behouden en richting te geven aan de ontwikkeling en het beheer ervan. Daarnaast bevat dit plan maatregelen om toe te werken naar een klimaatbestendige stad.
Inspraak op het Ontwikkelperspectief Binnenduinrand
Het ontwikkelperspectief Binnenduinrand is een samenwerking van de gemeenten Zandvoort, Heemstede, Bloemendaal, Haarlem, Velsen en de provincie Noord Holland in MRA (Metropool Regio Amsterdam)-verband. Het is een visie die schetst hoe de overheden samen met maatschappelijke partners, ondernemers en bewoners het hoogwaardige landschap van de Binnenduinrand voor de toekomst veilig kunnen stellen en verder kunnen versterken. Het Ontwikkelperspectief vormt daarmee een belangrijke bouwsteen voor nog op te stellen omgevingsvisies. Daarnaast is het een toetsingskader voor (boven)lokale opgaven en initiatieven. Het ontwikkelperspectief is aan de colleges aangeboden voor vrijgave van inspraak. In 2018 zal het Ontwikkelperspectief worden vastgesteld en een start worden gemaakt met de uitwerking naar een uitvoeringsplan. Hierin worden de ambities uiteindelijk vertaald naar een gebiedsakkoord met een bijbehorend uitvoeringsprogramma.
Reguliere activiteiten
Bestemmingsplannen maken ruimtelijke ontwikkeling mogelijk
Bestemmingsplannen worden geactualiseerd om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken en om duidelijkheid te geven aan burgers en ondernemers wat wel en niet kan worden gebouwd. In bestemmingsplannen worden de verschillende waarden en belangen integraal afgewogen, bijvoorbeeld tussen bedrijvigheid, landschap, milieu en wonen.
In 2017 zijn verschillende bestemmingsplannen gereed gemaakt voor besluitvorming. Daarnaast zijn diverse bestemmingsplanprocedures opgestart of verder uitgevoerd.