Wat hebben we gedaan?

Velsen zet rioleringsbeleid voort

In 2017 heeft Velsen riolering vervangen in de Grote Hout- of Koningsweg, Groeneweg, Van Leeuwenstraat en Velserduinweg. Het regenwater wordt bij veel van deze projecten ter plaatse geïnfiltreerd in de bodem en draagt daardoor bij aan meer klimaatbestendigheid. De rioolvervanging in de Bosboom Toussaintlaan en P.C. Hooftlaan is in 2017 voorbereid. Bij beide projecten zijn bewoners betrokken geweest.

Op het MEO-terrein is daarnaast een groot afvoerriool aangelegd. Via dit riool wordt regenwater rechtstreeks geloosd op het Noordzeekanaal. Hierdoor is de afvoer van regenwater vanuit Velsen-Noord sterk verbeterd.

In de oude riolering langs de Rijk de Waalweg is een nieuwe buis aangebracht (gerelined). Bij het relinen hoeft er geen grond ontgraven te worden. Dit beperkt de overlast voor de omgeving enorm. De overlast was bij opgraving zeer groot geweest, omdat de primaire waterkering, het kruispunt met de Velserweg en de spoorlijn gekruist moesten worden. Plaatselijk is het riool vergroot. Dit werk zorgt dat er tijdens extreme hoosbuien minder lang water-op-straat blijft staan in de Gildenbuurt.

In 2017 heeft de gemeente de openbare ruimte van het Middenhavengebied overgenomen van Zeehaven IJmuiden NV. Onderdeel daarvan is de overname van de riolering en rioolgemalen in dit gebied. In verband met de overname is vanaf de Dokweg een nieuwe rioolpersleiding door de primaire waterkering geboord en aangesloten op het rioolstelsel in IJmuiden.

Maatregelen om veranderingen in het klimaat op te vangen

Door klimaatverandering worden vaker extreme hoosbuien verwacht. Ook zullen vaker hittegolven voorkomen die nadelige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. In de klimaatatlas Velsen zijn die gevolgen in kaart gebracht. Op basis van deze atlas bespreekt de gemeente met partners waar problemen ontstaan en wie daarmee aan de slag kan.  
Steeds meer tuinen worden bestraat; dat heeft negatieve gevolgen. Water zakt niet meer in de bodem maar loopt over straat en kan voor overlast zorgen. Tijdens het Duurzame Heldenfestival (op de dag van de duurzaamheid in oktober) heeft de gemeente dit effect spelenderwijs besproken met een wateroverlasttafel. De boodschap daarbij is dat een groene omgeving (tuinen en daken) noodzakelijk is om water- en hitteproblemen op te lossen.

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een landelijke publiekscampagne om bewoners en bedrijven bewust te maken van de nadelige gevolgen van te veel bestrating, zeker bij extreme hoosbuien. Velsen heeft zich in 2017 aangesloten bij deze campagne.
Samen met het Pieter Vermeulen Museum is de eerste Steenbreek-boom gepland op het schoolplein van De Boekenier. In het museum is bovendien volop aandacht besteed aan Operatie Steenbreek tijdens de tentoonstelling ‘Tuin vol geheimen’. Ook wordt hier de wateroverlasttafel ingezet. Nog veel te vaak lozen inwoners van Velsen vet, kleding, doekjes of medicijnen in het riool; dit zorgt voor onnodige verstoppingen. Daarom heeft Velsen in 2017 aandacht besteed aan de publiekscampagne ‘Niet-in-het-riool’, die gaat over wat wel en niet geloosd mag worden.
Ten slotte is tijdens het Velsen Forum met maatschappelijke partners gesproken over klimaatadaptatie: maatregelen om de verandering in het klimaat op te vangen.

Riothermie:

In 2017 is het riothermiesysteem bij het Vellesan College in werking gesteld en sinds de ingebruikname wordt het gebouw zonder aardgas verwarmd. Bij riothermie wordt warmte uit het rioolwater teruggewonnen. Rioolwater is relatief warm omdat het vanuit woonhuizen geloosde water is opgewarmd door het gebruik van o.a. douche of wasmachine. Deze thermische energie wordt gebruikt voor het verwarmen of koelen van gebouwen of installaties die in de buurt van de riolering staan, zoals het Vellesan College.

Daarnaast is een haalbaarheidsonderzoek gestart om riothermie te gebruiken voor het verwarmen van de woon-/zorgcentra aan de Lodewijk van Deyssellaan in Driehuis.  
De kansen voor riothermie zijn in een online Omgevingswarmtekansenkaart gezet, samen met andere warmtebronnen (zoals energie uit oppervlaktewater, bodem of restwarmte van bedrijven). Met de kansenkaart wil Velsen de energietransitie ondersteunen – de overstap naar duurzame energiebronnen.

Afspraken over waterbeheer

De samenwerking in de regio Zuid-Kennemerland tussen gemeenten, hoogheemraadschap en PWN is in 2017 voortgezet. Doelstelling hierbij is om door samenwerking invulling te geven aan het nationale Bestuursakkoord Water.Met het hoogheemraadschap van Rijnland is Velsen in 2017 een Strategische samenwerkingsagenda aangegaan. Rijnland is voor Velsen een belangrijke samenwerkingspartner op het gebied van waterbeheer.

Sinds 2017 reinigt Velsen – samen met  Beverwijk en Heemskerk – kolken  op een gemiddeld kwaliteitsniveau (beeldkwaliteitsniveau B). Het resultaat is dat er minder plassen ontstaan op straat, omdat de kolk het regenwater altijd goed kan verwerken. Dat scheelt in de kosten. We zijn één van de eerste gemeenten die dit zo aanpakt.

Grondwater

In 2017 is een afvoerleiding onder de Heerenduinweg geboord om de wateroverlast op het parkeerterrein op te heffen en het water via het drainagegemaal af te voeren naar het duingebied ten zuiden van de Heerenduinweg. Tijdens de rioolvervanging in de Grote Hout- of Koningsweg in 2017 is preventief drainage aangelegd om eventuele hoge grondwaterstanden te verlagen.

In 2017 zijn oude grondwatermetingen (vanaf 1960) gecontroleerd en geanalyseerd. De goedgekeurde meetreeksen staan op een grondwaterwebsite. Het is de bedoeling dat de grondwatergegevens in 2019 openbaar worden zodat iedereen de grondwaterstand kan opzoeken en gegevens kan downloaden.