Wat hebben we gedaan?

Burgerparticipatie groeit en verandert van karakter

Burgerparticipatie groeit in Velsen, maar verandert ook van karakter. Veel vaker dan voorheen vraagt de gemeente aan haar inwoners wat zij belangrijk vinden en hoe de gemeente daarop kan aansluiten. Dit begon in 2017 met de Burgertop waarbij ruim 100 inwoners van Velsen actief waren om te vertellen wat zij belangrijk vonden. Uit de burgertop kwamen nieuwe initiatieven naar voren die nu verder ontwikkeld worden, zoals de aanleg van geveltuintjes en een natuurspeeltuin in Zee- en Duinwijk. Daar is een stichting Zeewijk voor opgericht die samen met buurtbewoners en gemeente aan de speeltuin werkt. Samen met kinderen uit de buurt is een ontwerp gemaakt. De gemeente heeft daarnaast tientallen bewonersinitiatieven ondersteund. Soms financieel, soms materieel; variërend van schoonmaakacties tot stadsmoestuin, en van Whatsapp-wijkgroepen tot het organiseren van muzikale Parksessies in Velserbeek.

De gemeente zocht ook zelf meer het contact met haar inwoners. Bijvoorbeeld door mensen op straat aan te spreken over thema’s zoals minder regels in de Algemeen Plaatselijke Verordening. Daarnaast werden vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties uitgedaagd: wat kunnen en willen zij voor Velsen betekenen? Voorbeelden hiervan zijn de bijeenkomsten over citymarketing, de integratie van statushouders, de strategische agenda en de koers van sport in Velsen.  

Ten slotte worden er meer vragen gesteld aan de inwoners. Dit gebeurde al via het Burgerpanel en andere onderzoeken zoals het woonwensenonderzoek. Maar in 2017 is ook geëxperimenteerd met flitspeilingen via Facebook. Er zijn er vier georganiseerd: over Jeugd, Sporten in de wijk, het ‘Groenstructuurplan’ en Verkeer en parkeren in Velsen. Bij het project over ‘sporten in de wijk’ is gevraagd naar ideeën van inwoners en kozen zij zelf het beste idee (zie ook programma 6, Sport). In totaal hebben 8.500 inwoners aan de verschillende onderzoeken meegedaan.