- Een betere verbinding tussen de cultuur- en welzijnssector realiseren waardoor een bredere doelgroep wordt bereikt
- Een betere verbinding tussen de cultuursector en het bedrijfsleven / versterken cultureel ondernemerschap
- Aantrekkelijk maken en houden van de gemeente, o.a. voor jongeren
- Realisatie Kustinnovatie en –informatiecentrum
- Een goede regionale infrastructuur op het gebied van cultuur
- Het bewustmaken van de inwoners van de waarde en het in stand houden van het cultuurhistorisch erfgoed van Velsen alsmede de bewaking van het landschap.
Wat hebben we gedaan?
Vernieuwing en verbinding met het Sociaal Domein
Bij de perspectiefnota 2017 is een innovatiebudget ingesteld om in de periode 2017-2019 experimenten te ondersteunen die onder andere cultuur en sport verbinden met het sociaal domein. Het Kunstencentrum heeft het project de Culturele Atlas ontwikkeld en heeft het project Dansen met Parkinson in voorbereiding. Daarbij worden kunst en cultuur als middel ingezet om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen. Ander doel is om mensen met een beperking ook mee te laten doen binnen hun eigen mogelijkheden.
De mantelzorgers en vrijwilligers kregen als blijk van waardering een uitnodiging voor een theatervoorstelling in de Stadsschouwburg Velsen.
Groeimodel voor kustinformatiecentrum BRAK!
In 2017 besloot de gemeenteraad om te werken aan een groeimodel voor BRAK! waarbij het kustinformatiecentrum in een aantal jaren stap voor stap wordt opgebouwd. Als eerste wordt een stichting opgericht om fondsen te werven en de activiteiten uit te voeren. Het groeimodel betekent dat er wordt gestart met een tijdelijke locatie om te kijken of er voldoende belangstelling voor is. In de tijdelijke locatie komen ook de activiteiten die het Pieter Vermeulen Museum aan het strand uitvoert op het gebied van natuur- en milieueducatie.
De activiteiten die worden uitgevoerd in en rondom de tijdelijke locatie hangen samen met de tijdelijke activiteiten in aanloop naar de kustplaats IJmuiden aan Zee (zie ook programma 9).
Ontwikkeling cultuurvisie IJmond
In de strategische IJmondagenda is vastgesteld op welke terreinen de gemeenten in de komende jaren de samenwerking in de IJmond willen versterken. Cultuur is één van deze terreinen.
De regionale cultuurvisie moet richting geven aan het gezamenlijke beleid in de komende periode.
In het najaar van 2017 is met stakeholders verkend hoe we kunst, cultuur en erfgoed in de regio kunnen versterken en waar er kansen liggen om samen te werken. De drie gemeenten willen deze samenwerking faciliteren en stimuleren omdat deze kan bijdragen aan een goed cultureel klimaat voor de inwoners van de IJmondregio in de toekomst.
Ook de IJmondcommissie heeft input geleverd. In 2018 zal een bewonerspeiling worden uitgevoerd en zal alle input worden verwerkt. De regionale cultuurvisie zal medio 2018 aan de gemeenteraden worden voorgelegd.
Stadsschouwburg krijgt financiële injectie
De Stichting Stadsschouwburg Velsen heeft een moeilijke periode achter de rug. Na langdurige interne problemen hebben het interim bestuur en de interim directie in het najaar van 2017 op een rij gezet wat er nodig is voor een toekomstbestendige Stadsschouwburg met een sterke programmering. Om een dreigend faillissement af te wenden en het toekomstbeeld te realiseren, heeft het college de gemeenteraad voorgesteld om de Stadsschouwburg een éénmalige financiële injectie te geven van maximaal € 1,5 mln.
HOV-tunnel kunstwerk gerealiseerd
In 2017 is de HOV-tunnel tussen Santpoort en Driehuis verfraaid met een kunstwerk (kleurbanen op beide wanden). De Kunstcommissie van gemeente Velsen is betrokken geweest bij de selectie van de kunstenaar en heeft het project begeleid.
Veel belangstelling voor culturele festivals en evenementen
In juni 2017 konden de inwoners van Velsen en de regio weer genieten van het Havenfestival. Onder leiding van een nieuw bestuur is gewerkt aan een mooie editie, als vanouds verspreid over twee dagen. De bezoekers wisten het festival goed te vinden. Ook het Zomerfestival in IJmuiden kon met een gevarieerd cultureel programma en diverse activiteiten weer rekenen op een trouwe schare bezoekers.
In het najaar van 2017 is voor de tweede keer aandacht geschonken aan de industriecultuur in IJmuiden met onder andere bedrijfsbezoeken en locatietheater in de oude vishal. Er vonden daarnaast diverse activiteiten plaats bij het Zee- en Havenmuseum en informatiecentrum SHIP op de sluizen. Ook de gemeenten Beverwijk en Zaanstad deden mee, zodat er een mooie verbinding kon worden gemaakt met het Noordzeekanaal als verbindende schakel.
Naast deze grotere evenementen zijn vele kleine culturele activiteiten in 2017 ondersteund.
Monumentenzorg en archeologie
Op 6 april 2017 zijn de Beleidsnota Archeologie Velsen en de Beleidskaart Archeologie Velsen vastgesteld. Dit biedt een extra borging voor de instandhouding van het cultuurhistorisch erfgoed.
De halfjaarlijkse nieuwsbrief ‘Monumenteel’ wordt in samenwerking met de gemeenten Beverwijk en Heemskerk gemaakt en heeft daardoor een regionaal karakter gekregen.
Bij de bibliotheek zijn een tentoonstelling en lezing over de archeologische opgravingen op de buitenplaats Waterland georganiseerd.
De Open Monumentendag had dit jaar een bijzonder karakter vanwege de samenwerking met de Dag van de Democratie. Er waren rondleidingen door het gemeentehuis (rijksmonument!) en raadsleden gaven informatie over hun werkzaamheden.
Slimmer gebruik maatschappelijk vastgoed
In 2017 is een analyse uitgevoerd naar het gebruik van de gebouwen door onder andere Stichting Welzijn Velsen, Stadsschouwburg Velsen, Kunstencentrum Velsen en Bibliotheek Velsen. De betrokken partijen formuleren een gezamenlijke visie op de functies en proberen slimme combinaties te maken. Dat levert besparingen op en leidt tot een beter gebruik van de gebouwen. Om panden voor meer activiteiten geschikt te maken is in de perspectiefnota 2017 het fonds Sociaal-culturele basisinfrastructuur gecreëerd. In 2018 wordt besloten over de uitvoering. Zie ook programma 9.